"DE SCHOONHEID VAN CLARA"

Webquest


OPDRACHT:

(P49) Beste mensen…Tot slot van dit concert zou ik graag uw aandacht vragen voor een héél bijzonder optreden. Clara De Beir is amper acht jaar, maar mag toch tot één van de grootste talenten van onze muziekschool worden gerekend. Misschien…’ de man wachtte even om zijn woorden nog meer gewicht te geven – ‘Misschien is zij wel het grootste jonge talent dat u ooit zult hebben gehoord. Clara speelt nog maar drie jaar piano, maar zal voor u vanavond een Prelude en fuga van Johann Sebastian Bach spelen, en daarna de Afscheidswals van Frédéric Chopin.’ De man wachtte even. Hij keek opzij naar Clara en verhief zijn stem: ’Uw applaus graag… voor Clara De Beir!’

1.     Het hoofdpersonage Clara de Beir is duidelijk een wonderkind. Ze is nog maar acht jaar en ze veroverde nu al de harten van het publiek met haar vertolking van Bach en Chopin.

- Zoek op wikipedia een voorbeeld van een wonderkind. Dat mag een wonderkind in de muziek zijn maar ook een wonderkind in de wetenschap. Schrijf in 5 zinnen wat je bent te weten gekomen over jouw gekozen wonderkind. Let op je zinsbouw, de structuur van je tekst en je spelling.

2.     De piano is een toetsinstrument. Bekijk het filmpje en zoek meer informatie op over de piano. In een tekstballon schrijf je wat je vond van het pianospel van Tom?

- Maak hiervan een verslagje en voeg er een foto bij.

3.     Door wie of door wat krijgt Clara weer zin om haar pianospel weer op te nemen?

- Beschrijf dit in 3 zinnen.

 

(p67) Aan tafel deed papa quizzen: ‘Wie schreef’ Zeven pianostukken in de vorm van een peer? En waarom?’ Tot mama met een zenuwachtig gebaar haar bestek neerlegde en zei: ‘Koen, hou nu eens op. Je maakt Clara nog helemaal gek met die muziek.

4.     Welke muziek vind jij leuk? Word jij er ook helemaal gek van ? En waarom is dat zo?

- Maak een tekstkader waarin je in drie zinnen een beschrijving geeft van je lievelingsmuziek en voeg er een gepaste foto bij. De titel van de tekstkader luidt: “mijn muzikale voorkeur”

 

(p47) En iedere avond, als slaapmutsje op de piano, sloot ze de dag af met het liedje waar alles mee was begonnen, daar achter de deur in de muziekschool: Het meisje met het haar van vlas. (La fille aux cheveux de lin van Claude Debussy)

(p88) De Toccata was het meest opwindende muziekstuk voor piano dat Clara kende. Het was pure muziek, snel en stout, hard en heerlijk.

5.     Beluister beide pianostukken. Maak een vergelijking tussen beide stukken wat betreft het karakter, het tempo en de sfeer.

- Maak twee kolommen. Schrijf in puntjes de verschillen op tussen de twee stukken. Zoek bij elk stuk een bijhorend gedicht. De gedichten moeten de sfeer van de muziekstukken uitdrukken.

 

(p162) In een goktent hangt een groot videoscherm waarop liveoptredens van popgroepen worden getoond. Het komt in grote letters op het scherm: Rammstein. De videoclip toont flitsende beelden van een massa mensen die de vuisten balt en meeschreeuwt met de muziek. Op het podium heeft de gitarist zijn instrument afgelegd. Aan zijn armen zijn twee vuurspuwers gemonteerd. Het publiek wordt wild. In een zee van vuur verschijnt de zanger. Gespierd, in bloot bovenlijf en met zwarte make-up rond de ogen.

Der Mensch ist docht ein Augentier

Schöne Dinge Wünsch’ ich mir

Doch du, du bist nicht schön, nein

 

De vertaling glijdt voorbij. Clara prevelt het voor zich uit/

De mens is een Ogendier

Ik wens mijzelf alleen mooie dingen toe

Maar jij, jij bent niet mooi, nee.

 

 

6.     Wat heeft deze passage te maken met Clara denk je. Waarom gebruikt de schrijver hier muziek van Rammstein in het verhaal? Wat drukt deze muziek uit volgens jou? Bekijk het filmpje. Zoek meer informatie over de groep op wikipedia.

- Schrijf een reclameboodschap voor het nummer Morgenstern. Illustreer je boodschap met een gepaste kermisattractie.

 


Annick Vanderheyden